Wanneer mag ik weer sporten?

wanneer mag ik weer sporten

Deze vraag krijg ik vaak te horen van pas bevallen moeders. Sommige vrouwen, kunnen niet wachten. Andere kersverse moeders moeten er niet aan denken. Het antwoord is eigenlijk ook afhankelijk van de gezondheidssituatie van de moeder na de bevalling. Was het een gewone bevalling zonder complicaties of was het een keizersnede? Dit soort zaken maken wel een verschil.

Op het moment dat ik een berichtje krijg dat er een baby’tje is geboren, stuur ik altijd samen met een felicitatie een programma met spieroefeningen voor de bekkenbodem. Hier kun je thuis eventueel al mee starten. Ook upload ik in het account een opbouwschema voor het sporten. Vanaf een week of 6 kun je eventueel het sporten in de lessen weer rustig opbouwen. Bij een keizersnede geldt dit vanaf een week of 9 mits het litteken niet meer trekt.

Herstel van bindweefsel

Waarom is het zo belangrijk om het sporten gedoseerd en rustig op te bouwen na de bevalling? Dit heeft te maken met het herstel van bindweefsel (weefsel dat aanwezig is in onze (bekkenbodem)spieren, pezen, banden maar ook in de botten). Dit herstel heeft tijd nodig en dit kunnen we helaas niet versnellen. Als je hier niet zorgvuldig mee omgaat kan dit leiden tot (blijvende) klachten, welke zich pas veel later kunnen manifesteren. Ook als je altijd al heel sportief was, ben je helaas niet gegarandeerd van een sneller herstel . Sommige moeders voelen zich zo goed dat ze al snel intensief gaan sporten na de bevalling en hebben in eerste instantie geen klachten. In de meeste gevallen krijgen ze de rekening helaas later. Ook de periode waarin je borstvoeding geeft, vraagt om aangepast sporten. Doordat je borstvoeding geeft, verloopt het ontzwangeren iets minder snel. Hierdoor kun je jezelf niet helemaal sterk of op volle kracht voelen.

Hoe ziet een goede opbouw eruit na de bevalling?

 

6-12 weken na de bevalling (bij keizersnede vanaf 9 weken na bevalling)

Rustige opbouw kracht en cardio training, stretching, geen hardlopen en niet springen.

Te volgen lessen bij Mom Moves, keuze uit:

 • Reguliere buitentraining in het park
 • Zwangerschapsyoga/pilates
 • Belly Balance
 • Mom & Baby Yoga Stretching
3-5 maanden na de bevalling

Belastbaarheid van bekken en bekkenbodem is weer een beetje op peil. Het herstel is nog in volle gang. De trekkracht van de pezen in en rond het bekken en bekkenbodem is 9 maanden na de bevalling ongeveer 75% van de oorspronkelijke trekkracht.

Krachttraining, cardio, planken, buik, rug, core, bekkenbodem, stretching, rustige dribbel/korte stukjes hardlopen om uit te proberen en op te bouwen.

Te volgen lessen bij Mom Moves, keuze uit:

 • Reguliere buitentraining in park
 • Back on Track intensive
 • Post Pila-Yoga/Pilates
 • Belly Balance
 • Body Workout
 • Mom & Baby Yoga Stretching

wanneer mag ik weer sporten

6-9 maanden na de bevalling

Belastbaarheid neemt steeds verder toe en je kunt langzaam toewerken naar de sport die je voorheen (voor de zwangerschap) ook deed. Bij een teamsport, start je eerst met de training en niet direct met een wedstrijd.

Kracht en cardiotraining, planken, buik, rug, core, bekkenbodem, stretching, hardlopen, sprongetjes proberen, stoppen, draaien, tempo verhogen, snelheidswisselingen.

Te volgen lessen bij Mom Moves, keuze uit:

 • Back on Track Intensive
 • Post Pila-Yoga/Pilates
 • Body Workout
 • Belly Balance

Tijdens de lessen kun je goed zien hoe je ervoor staat qua conditie en spierkracht. Juist bij bekkenklachten is het goed als je lessen volgt. Je kunt veel baat hebben bij lessen waar veel aan stretching gedaan wordt. En hoe fijn is het om te merken dat je daarin zoveel vooruit kunt gaan binnen een paar maanden tijd!

Ik zie je graag bij een van onze lessen! Ook kun je eerst een proefles komen doen en kennismaken.

Scroll naar boven